top of page

Voor de tweede keer deze maand wordt een Nederlandse cliënt (terecht) vrijgesproken in een #aanslagdossier door de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen.


Fierheid? Niet echt:


- De twee cliënten verbleven allebei minstens drie maanden in voorlopige hechtenis;

- Beiden waren ze volstrekt onbekenden voor #Justitie (recidivegevaar?)

- Beiden betaalden een bijzonder lage borgsom, desalniettemin persoonlijk aanwezig ter zitting; (onttrekkingsgevaar?)

- Beiden kregen een inreisverbod van 10 jaar van #DVZ;

- Bij hun thuiskomst in #Nederland bleek de ene ontslagen, de andere werd het huis uit gezet. Hun normale leven werd er plots een van zoeken naar daklozenopvang.

- Op dit moment zijn beiden nog steeds werk- en dakloos en vestigen ze hun hoop een vergoeding door de FOD Justitie SPF Justice.


Achter het bestrijden van een fenomeen schuilt telkens een individu.


Gepaste strengheid tegen een veroordeelde kan, (te?) strenge toepassing van de Voorlopige Hechteniswet in tijden van #overbevolking in de #gevangenissen niet.


13 weergaven
134 weergaven

Op 13 december werd een belangrijke, nieuwe en toonaangevende beslissing uitgesproken door het Hof van Beroep te Antwerpen.


Ons kantoor had voor haar cliënt aangedrongen op een belangrijke herkwalificatie naar 'bezit van verdovende middelen zonder verzwarende omstandigheden', toen hij eerder werd gedagvaard voor 'handel in verdovende middelen in vereniging'. Hierbij stonden o.a. aangetroffen drugs en chatberichten ter discussie, die volgens de raadsman voor interpretatie vatbaar waren.


De focus lag voor de verdediging op het aandringen op de toepassing van artikel 61 §2, 1° van het KB van 6 september 2017 houdende de regeling van verdovende middelen en psychotrope stoffen, die specifiek gebruikers van verdovende middelen viseert.


Aan cliënt werd eerder nog in eerste aanleg, door de correctionele rechtbank te Antwerpen, een strenge bestraffing opgelegd, maar dat werd aldus hervormd naar een kwalificatie als volgt:


"Invoer, vervaardiging, vervoer, aanschaf, bezit of teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik zonder verzwarende omstandigheden zoals bedoeld in artikel 2bis, §2 tot §4 van de Drugswet".


Aangezien dit volgens de verdediging slechts een overtreding betreft (boete van 15 tot 25 euro) en aangezien de feiten inmiddels dateerden van 2021, werd hierna aangedrongen op het vaststellen van de verjaring, met het verval van de strafvordering tot gevolg.


Het Hof volgde deze redening en stelde cliënt volledig buiten zake.


De Advocaat-Generaal kan deze beslissing op dit moment enkel nog aanvechten voor het Hof van Cassatie.


297 weergaven
bottom of page